Как се прави Космос в България?  Отговорът на този въпрос знае

...
Как се прави Космос в България?  Отговорът на този въпрос знае
Коментари Харесай

Кой е българинът, който изстрелва сателити с NASA и Илон Мъск?

Как се прави Космос в България?  Отговорът на този въпрос знае единствено Райчо Райчев!

Днес той е бизнесмен и се занимава с галактически науки и технологии, само че не постоянно е било по този начин влиятелно, колкото звучи… В началото е работил в таванско помещение без парно, а през днешния ден може гордо да съобщи, че с екипа му са създали първия напълно основан в България транспортен съд – Endurosat 1. Ето по какъв начин стартира неговата история, почтена за холивудски сюжет.

„ По света съм живял на много места, само че главно в Испания, във Франция, в Щатите и Бразилия. Върнах се в България, тъй като усетих за себе си, че е пристигнал моментът, в който имам някакви базови знания и към момента горяща сила да се опитам да осъществявам тая идиотска концепция да имаме ново потомство галактическа стратегия в България. Когато се върнах, преди 10 години нямаше по какъв начин да стартира непосредствено с компания за космос, тъй като нямаше такава експертиза, с която да мога да направя първи крачки в действителен галактически инженеринг. Затова взех решение да основа лична стратегия, насочена към космоса и тя взе, че се получи “ – споделя Райчо Райчев пред камерата на Bulgaria wants you. Уникалната платформа за кариерно развиване ни среща с хората, които са разкрили смисъл да се върнат работят и развиват в България, вместо да живеят като емигранти.

„ Над 5-тата година от програмата към този момент бях намерил първите няколко индивида, с които видях капацитет, че можем да стартираме основаването на нашите технологии. Месеци наред сме работили в таванско помещение, нямаше и парно, дори не можехме да платим, тъй като всичко отиваше в жички, кабели и всевъзможни други неща… и по този начин стартира компанията. “

Компанията му през днешния ден обаче е на международно равнище. Голяма част от нейните технологии намират приложения в топ задачи на НАСА и на Европейската галактическа организация. Космическите системи на Райчо Райчев се употребяват в съвсем всичките водещи университети на планетата. Той има над 150 изстреляни технологии в космоса, на борда на разнообразни платформи и спътници. Негово дело е и първият напълно основан в България галактически транспортен съд, наименуван Endurosat 1. Сега приготвя три задачи за изстрелване със SpaceX на Илон Мъск през 2021г.

 „ Много се гордеем с това, че не сме на ниска цена осъществяване на някоя огромна, красива компания, ами всичко сътворяваме от нулата, сами. Може би един от най-вълнуващите моменти в компанията беше изстрелването на първия ни спътник в орбита и когато гледаш ракетата да излетява и знаеш, че си основал нещо, което си го мислил, мечтал си го и така нататък, това беше огромен триумф за нас като екип.

Според Райчо множеството хора не си дават сметка, че без галактически технологии и науки сега ще се върнем в Средновековието като цивилизация. Той разкрива, че цялата връзка на света, метеорологията, навигацията, не може да действа в актуалния си вид без спътниците, които кръжат в орбита.

„ Да правиш космос в България е много нереално и комплицирано. От друга страна пък има необикновено положителни инженери тук, които имат капацитет за международни открития. Тук има хора, които мечтаят, които желаят да се развиват. Голямата цел на България е може би да направи това количество хора по-голямо. Но пък има големи вероятности и човек, в случай че е малко твърдоглав и малко вманиачен – да осъществя тук фантазията си. Ако ние можем да осъществяваме фантазията си за космоса, допускам, че други, доста по-умни от нас хора ще могат да осъществят техните фантазии също в България. “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР